vrijdag 17 december 2010

TONY WHEELER - Schurkenstaten

De Britse publicist Tony Wheeler, bekend als oprichter en boegbeeld van de Lonely Planet reisgidsen, vond het tijd voor een reactie op de uitspraken van president Bush jr. over diverse ‘schurkenstaten’. Hij wijdde een boek aan negen ‘evil states’: Afghanistan, Albanië, Cuba, Irak, Iran, Libië, Myanmar, Noord-Korea en Saoedie-Arabië en voegde een zgn. Slechtheidsmeter toe aan zijn artikelen, die alfabetisch per land zijn geordend. Hij gebruikte daarvoor op zich vage en subjectieve criteria 1) Persoonsverheerlijking, 2) Externe bedreiging, 3) Terrorisme en 4) Eigen burgers. Voor een korte beschrijving is de meter echter een aardige toevoeging.
Wheeler werkt met perspectiefwisselingen en geeft veel gedetailleerde indrukken. Zijn stijl is persoonlijk, pregnant, ironisch, beeldend (zonder literair te worden) en hij laat ruimte voor zelfcorrectie. Deze stilistische cocktail werkt verfrissend en zal vooral lezers aanspreken voor wie het nieuws in de media te karig is en een dikke pil te saai!
De ontwikkelingen gaan zo snel dat het boek gauw gedateerd zal zijn maar de komende paar jaar voorziet het zeker in een behoefte.

Recensie: Albert Hagenaars
www.alberthagenaars.nl
Uitgeverij: De Arbeiderspers, 2007.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten