vrijdag 16 februari 2018

MARIEKE VAN DEN BRINK - Nepal & Tiber. Goden en devotie.


Al net zo contrastrijk als de gebieden die ze beschrijft is dit reisboek van Marieke van den Brink (1975). Het eerste en grootste deel is gewijd aan het overwegend Hindoeïstische Nepal, het tweede aan de vooral Boeddhistisch gerichte Chinese autonome regio Tibet. Er zijn ook een woordenlijst en kaartjes opgenomen.
Het boek is deels thematisch, deels chronologisch opgezet, mooi uitgegeven en toont boeiende foto’s. De opbrengst is voor een goed doel.
Daar staan helaas grote tekortkomingen tegenover: de uitgave heeft door irrelevante informatie een te hoog babbelgehalte en de redactie is slecht. Er zijn veel fouten blijven staan, in de spelling, de grammatica én de stijl. Vooral de vervoeging en verwijzingen moeten het ontgelden. Een kleine greep: ‘zo verspreid een persoon’, ‘wordt geparadeert’, ‘leven, die’, ‘bewijs, deze’, ‘aan het einde van straat’, ‘een gevoel van emotie overspoelt mij’.
Afgezet tegen de gangbare reisgidsen had Van den Brink juist belangwekkende ervaringen moeten uitspelen. Die troefkaart is ondanks de betrokkenheid en het sympathieke uitgangspunt niet getrokken.

Niet eerder gepubliceerd, december 2017



Zie ook:
Frozen Poets - Beelden, graven en andere sporen van dichters

Lange kritieken, gepubliceerd op De Verborgen Hoek

Nederlandstalige gedichten in Indonesische vertaling

www.alberthagenaars.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten