zaterdag 19 mei 2018

MARK INSINGEL - Gezichten/Gedichten


Mark Insingel, pseudoniem van de Vlaamse dichter M. Donckers (1935), bouwde in betrekkelijke publicitaire rust aan een consistent oeuvre dat met de jaren beter werd.
10 Jaar geleden verscheen al een overzichtsboek, 'In Elkanders Armen' geheten. Nu is er deze opvallende cassette met 63 losbladige gedichten, een keuze uit 30 jaar publiceren. De selectie zou zijn bepaald door "de lezers", een discutabel uitgangspunt voor verzen die onderwerp waren voor studie, op poster uitgegeven werden of vertaald. Het is evenwel een relevante reflectie geworden, die aanvangt bij Insingels zgn. Concrete Poëzie (tekst en inhoud vallend beeldend samen) en die aantoont dat de dichter zijn streven naar zuiverheid nooit opgaf.

Tom van Deel schreef een heldere inleiding die helpt overtuigen dat Insingel een plaats verdient in elke bibliotheek. Wie 'In Elkanders Armen' al heeft, hoeft niet te bestellen, omdat maar liefst 50 van deze 63 verzen daar al in staan (en 12 uit de voorlaatste bundel, slechts 1 tekst is nieuw). Voor anderen geldt: nu niet aarzelen! Insingels niche is ruim bemeten!


Geschreven in opdracht van NBD/Biblion, september 2000.



Zie ook:
Frozen Poets - Beelden, graven en andere sporen van dichters

Lange kritieken, gepubliceerd op De Verborgen Hoek

Nederlandstalige gedichten in Indonesische vertaling

www.alberthagenaars.nl




Geen opmerkingen:

Een reactie posten